Американски боен хеликоптер извърши аварийно кацане в хотел на японския остров Окинава, последната от поредица злополуки, включващи американските ВВС, които подхранват обществената опозиция срещу американското присъствие там, съобщава "Ройтерс".

Екипажът на хеликоптера се е приземил, защото видял предупредителни светлини от таблото на машината, според японската радиостанция NHK. Няма съобщени са посрадали.

Представители на военноморския корпус на САЩ в Окинава не коментират инцидента. Сред жителите на южния остров има нарастващо недоволство и смятат, че за несправедливо бреме подкрепата на американското военно присъствие в Япония.

Прозорец от щатски военен хеликоптер падна в японско училище

Прозорец от щатски военен хеликоптер падна в японско училище

Жители на Окинава искат военната базата да бъде затворена и построена другаде, не искат да живеят с шумовете, злополуките и случаите на престъпления

При скорошен инциденти един транспортен хеликоптер се приземи аварийно на плаж Окинава, поради проблем с ротора. По-рано, прозорец падна от военен хеликоптер на училищна площадка.

Разположен стратегически в края на Източнокитайско море, Окинава, която е под окупацията на САЩ до 1972 г., е дом на около 30 000 американски военнослужещи, които живеят и работят в бази, покриващи една пета от острова.