Новият премиер на Япония - Фумио Кишида, разпусна долната камара на парламента преди насрочените за 31 октомври общи избори, съобщава "Асошиейтед прес".

Кишида, който беше избран едва преди 11 дни на мястото на Йошихиде Суга, заяви, че се надява да получи обществено одобрение за политиките си. Председателят на Камарата на представителите Тадамори Ошима обяви разпускането на пленарна сесия.

Предишните избори за депутати в по-влиятелната от двете камари на японския парламент се състояха през 2017 г., когато премиер беше Шиндзо Абе.

Към момента Кишида се радва на сравнително добра обществена подкрепа. Социологически проучвания сочат, че неговата Либерално-демократическа партия и коалиционният й партньор "Комейто" са в позиция да запазят мнозинството си в долната камара.

Новият японски премиер встъпва в длъжност

Новият японски премиер встъпва в длъжност

Премиерът Суга през септември обяви, че подава оставка

Скорошно социологическо изследване показа, че за 48% от избирателите най-важният въпрос за разрешаване е борбата с коронавируса, следвана от икономическото възстановяване и заетостта.

Партията на Кишида е обявила за свой приоритет именно мерките срещу COVID-19, включително осигуряването на противовирусно лекарство за перорална употреба още тази година. Друго предизборно обещание е постигането на "нов капитализъм", с фокус върху икономически растеж и преразпрведеление на богатството. Партията настоява и за драстично увеличаване на средствата за отбрана.

От своя страна опозиционната Конституционно-демократическа партия е обявила за свои приоритети правата на хомосексуалистите, еднополовите бракове, както и правото на съпрузите да носят различни фамилни имена.

Фумио Кишида избран за председател на управляващата партия в Япония и ще е новият премиер

Фумио Кишида избран за председател на управляващата партия в Япония и ще е новият премиер

Той е бивш външен министър на страната