Министерството на външните работи на Япония протестира във връзка с посещението на руския главен прокурор Игор Краснов на Курилските острови, съобщава японската обществена телевизия NHK.

По-рано днес Краснов облетя островите Кунашир, Шикотан и Итуруп като част от пътуване до Далечния изток на Русия. След срещи с местните жители той издал няколко инструкции, включително проверка на качеството на клетъчните комуникации и цените на стоките от първа необходимост.

Япония смъмри Русия заради военни учения на Курилските острови

Япония смъмри Русия заради военни учения на Курилските острови

"Това е неприемливо"

"Министерството на външните работи (на Япония, б. р.) на 5 октомври, след като получи информация за бъдещо посещение, настоя от руската страна да се откаже да пътува до Северните територии (както в Япония наричат ​​Курилските острови, б. р.). На 16 октомври, след като посещението беше потвърдено, ръководителят на руския отдел на Департамента за Европа (в японското външно министерство, б. р.) протестира пред руското посолство в Токио, подчертавайки, че това (посещение, б. р.) е несъвместимо с позицията на Япония по въпроса за Северните територии", се посочва в съобщението на NHK. 

Русия нападна Япония, че представила като свои Курилските острови на Г-20

Русия нападна Япония, че представила като свои Курилските острови на Г-20

Това били необосновани териториални претенции към Русия

Япония има териториални претенции за островите Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомай, позовавайки се на двустранния договор за търговията и границите от 1855 г. Токио постави връщането на островите като условие за сключване на мирен договор с Русия, който така и не беше подписан в края на Втората световна война.

През 1956 г. СССР и Япония приеха съвместна декларация, в която Москва се съгласи да разгледа възможността за прехвърляне на два острова на Япония, ако бъде сключен мирен договор. 

Последвалите преговори не доведоха до никъде. Позицията на Москва е, че островите са станали част от СССР след Втората световна война и суверенитетът на Русия над тях не подлежи на съмнение.

Япония бясна на Русия заради посещението на човек на Путин на Курилските острови

Япония бясна на Русия заради посещението на човек на Путин на Курилските острови

Не стихва напрежението между двете страни