Министърът на външните работи на Япония Таро Коно призова Иран да запази Съвместния цялостен план за действие относно ядрената си програма, предаде "Спутник".

Запазването на споразуменията по Съвместния цялостен план за действие за ядрената програма е от ключово значение за режима на ограничаване на ядрените оръжия, както и за мира и стабилността в Средния Изток, заяви Коно на среща със своя ирански колега Мохамед Йавад Зариф в Токио.

От своя страна Зариф увери, че Иран няма да напусне ядреното споразумение и разчита на подкрепата на Япония за запазването на всички ангажименти по него.

Иран официално прекрати част от ангажиментите си към ядрената сделка

Иран официално прекрати част от ангажиментите си към ядрената сделка

Иран няма ограничения за производство на обогатен уран или тежка вода

Дипломатът изрази надежда, че Япония, като важен съюзник на САЩ, ще предприеме мерки за запазването на ценното международно споразумение.

Припомняме, миналата седмица Съветът за национална сигурност на Иран съобщи, че прекратява частично Съвместния цялостен план за действие заради оттеглянето на САЩ от ядрената сделка. Мярката ще влезе в сила след 60 дни, ако не бъде постигнат напредък от европейските страни.

През май 2018 г. САЩ оповести оттеглянето си от ядреното споразумение, обвинявайки Техеран в тайно развиване на ядрена програма, въпреки че доклади на Международната агенция за атомна енергия опровергаха това твърдение.

През август Вашингтон възобнови санкциите срещу Иран, а през ноември разшири ограничителните мерки.

Останалите участници в споразумението полагат усилия, за да запазят ядрената сделка в сила.

Кремъл обезпокоен от ескалацията между САЩ и Иран

Кремъл обезпокоен от ескалацията между САЩ и Иран

До момента ние отчитаме, че продължава ескалацията на напрежение около този въпрос