Иран официално прекрати някои свои ангажименти към ядреното споразумение със световните сили от 2015 г. след разпореждане на Съвета за национална сигурност на страната.

Информацията съобщи представител на местната агенция за атомна енергия пред ISNA, предаде "Ройтерс".

Сандърс вижда огромна грешка в бъдеща война на САЩ срещу Иран

Сандърс вижда огромна грешка в бъдеща война на САЩ срещу Иран

Самият Тръмп отрече "фалшивата новина"

Миналата седмица Иран уведоми Китай, Франция, Германия, Русия и Великобритания за решението си да спре изпълнението на някои задължения, след като преди година САЩ едностранно напуснаха сделката и върнаха санкциите.

Според ядреното споразумение на Техеран се позволява да произвежда нискообогатен уран с лимит до 300 килограма и тежка вода със запас до 130 тона. Ислямската република може да премести надхвърленото количество за съхранение или да го продаде. 

Нетаняху подкрепи Тръмп за Иран

Нетаняху подкрепи Тръмп за Иран

В понеделник Тръмп предупреди, че "Иран ще страда много", ако работи срещу интересите на САЩ

Официалният представител обяви, че сега Иран няма ограничения за производство на обогатен уран или тежка вода.

Първите ходовете на Иран изглежда не нарушават ядреното споразумение към момента. Но Ислямската република предупреди, че ако световните сили не защитят икономиката на страната от санкциите на САЩ в рамките на 60 дни, Техеран ще започне обогатяване на уран на по-високо ниво.

Европейският съюз и външните министри на Германия, Франция и Великобритания обявиха, че ще продължат да се придържат към споразумението, но няма да приемат ултиматумите на Техеран.

Споразумението също налага таван на нивото на чистота на обогатявания уран в Иран до 3,67% - далеч под 90%, необходими за създаване на атомно оръжие. Също е под нивото на обогатяване на уран от 20%, до което Иран достигна преди сделката.

Тръмп отрече съобщението на "Таймс" за 120 000 войници срещу Иран

Тръмп отрече съобщението на "Таймс" за 120 000 войници срещу Иран

Защото, ако войната избухне, "ще изпратим дяволски много повече войски"

Вчера върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи обяви, че няма да има война със САЩ въпреки ескалиралото напрежение. Той поясни, че Техеран няма да води преговори с Вашингтон за ново споразумение. Лидерът на Ислямската република предупреди, че няма да е трудно страната да обогати уран до нивата за създаване на атомно оръжие.

АП информира, позовавайки се на ирански представители, че Ислямската република може да достигне ниво на обогатяване на уран до 20% в рамките на четири дни.

"Достигане до 20% обогатеност е най-трудната част. Следващите стъпки са по-лесни от тази", смята Хаменеи.

Иран е твърде велик, за да бъде сплашван, надъхва Рохани

Иран е твърде велик, за да бъде сплашван, надъхва Рохани

С волята на Аллах ние ще преодолеем този труден период