Сенаторът от щата Върмонт и кандидат на демократите за президент на САЩ Бърни Сандърс предупреди, че война с Иран ще бъде много пъти по-лоша от войната в Ирак, предаде CBS.

Това заяви той в отговор на съобщението на "Ню Йорк Таймс", че администрацията на Тръмп преразглежда план за изпращане на 120 000 войници. за Близкия изток.

Самият Тръмп отрече "фалшивата новина" и обвини изданието.

Идеята бе подкрепена от Джон Болтън, съветник на президента за национална сигурност.

Преди шестнадесет години САЩ извършиха една от най-лошите грешки в историята на нашата страна, като атакуваха Ирак, каза Сандърс във видео, записано на живо и публикувано в Twitter. Той заклейми Болтън като един от "водещите защитници" на войната, който той нарече "най-голямата външнополитическа катастрофа" в съвременната история на САЩ.

Тръмп отрече съобщението на "Таймс" за 120 000 войници срещу Иран

Тръмп отрече съобщението на "Таймс" за 120 000 войници срещу Иран

Защото, ако войната избухне, "ще изпратим дяволски много повече войски"

Сенаторът каза, че търси подкрепа в Конгреса, за да принуди президента Тръмп да поиска от Конгреса разрешение, ако иска да участва във военни действия в Иран. Конгресът разреши на Буш да предприеме действия в Ирак през 2002 г., но официално не обяви война. Противниците на войната в Ирак твърдят, че президентът Буш не е имал конституционните правомощия да обяви война в страната.

Работя усилено, за да видя дали можем да привлечем 51 членове на Сената на САЩ, както и мнозинство в Камарата на представителите, за да изясним, че преди президентът да предприеме военни действия в Иран или някъде другаде, той трябва да поиска разрешение от Конгресът, каза Сандърс.