Японската ядрена индустрия расте, но няма да стигне целта на правителството да осигурява най-малко една пета от електроенергията в страната до 2030 г., съобщава "Ройтерс".

С осем работещи реактора и един, който ще заработи през ноември, ядрената енергетика преодолява тази година неенергийните възобновяеми източници за първи път след катастрофата през 2011 г., когато всички атомни електроцентрали в страната бяха блокирани.

Въпреки това операторите могат да очакват да се рестартират само шест реактора през следващите пет години и по-малко от 20 до 2030 г., показва анализът. Това е далеч по-малко от 30-те, необходими за постигането на целта на правителството, потвърдена тази година.

Въз основа на анализа, третата по големина икономика в света може да получи около 15 % в ядрена енергия през 2030 г., в сравнение с правителствената цел от 20-22 %.

"Невъзможно е да се постигне целта, това е почти потвърдено", коментира Такео Кикава, професор по енергийни науки в Токийския университет. Той не очаква друг кръг от рестартиране преди 2020 г.

Ядрената енергетика остава непопулярна енергийна опция в Япония и страната ще рестартира само част от 54-те реактора, които са експлоатирани преди катастрофата.

Шестте реактора във Фукушима ще се разглобяват в продължение на десетилетия, изпълнени с технологични предизвикателства и радиоактивни отпадъци. Операторите са решили да извадят от експлоатация още 10 реактора в страната след Фукушима.

Kansai Electric Power и Kyushu Electric Power, например, са спечелили одобрение за рестартиране или са на път да спечелят одобрение за всички реактори, с които са кандидатствали.

Тези реактори са далеч от Токио и са водни реактори под налягане (PWR), за разлика от реакторите с вряща вода (BWR), предпочитани в Източна Япония, включително тези, които се разтопиха във Фукушима.

По-старата технология BWR, използвана в много от реакторите, които са обект на регулация, също е проблем, защото стигмата на Фукушима е над тях.

"Когато се стигне до BWR, въпросът става много политизиран. Tepco няма никаква подкрепа като ядрен оператор. Устройството трябва да бъде премахнато от уравнението, преди да може да бъде постигнат напредък по реакторите BWR", коментира Нобуо Танака, председател на фондацията за мир в Сасакава и ръководител на Международната агенция по енергетика между 2007 и 2011 г.

"Анализите за безопасността на централите с PWR отнема време, но те непрекъснато се развиват и има и някои промени в категорията BWR", обяснява Сато Кацуно, председател на японската федерация на електрическите компании и президент на Chubu Electric. Компанията спори от години с регулатора относно мерките за устойчивост при бедствия в завода си в Хамаока, който използва реактори BWR.

Анализът показва, че Япония ще разчита на изкопаеми горива, особено на втечнен природен газ и въглища, тъй като темпът на разширяване на възобновяемите енергийни източници се забавя. Това ще направи по-трудно постигането на цели за емисии съгласно международното споразумение.

Правителството смята, че разходите за заместващо гориво - предимно втечнен природен газ - за компенсиране на неработещите реактори възлиза на 130 млрд. долара за цялата индустрия за шест години.

Липсата на реалистични енергийни цели затруднява индустрията в планирането инвестиции

А и въпросът за устойчивост при бедствия остава: голямо земетресение порази Северния остров Хокайдо през септември и остави ядрена централа на резервни генератори.