Въоръжен ядрен транспортен кораб, готвещ се да достави огромна пратка плутоний – достатъчен за производството на 50 атомни бомбина САЩ, е пристигнал в японско пристанище в понеделник при засилени мерки за сигурност, съобщават местни медии, цитирани от „Франс прес”.  

Плотуният, предоставен от САЩ, Великобритания и Франция преди десетилетия за изследователски цели, се връща в САЩ като част от двустранен договор за съхранение на радиоактивния материал.

Телевизионни кадри показаха плаващия под британско знаме кораб да навлиза в пристанище Токаимура, североизточно от Токио, близо до мястото, където силно токсичното вещество е било съхранявано.

Полицията е предприела засилени мерки за сигурност около пристанището, където активисти против ядрените оръжия са се качили на плавателен съд, за да наблюдават пристигането на кораба. Засега няма съобщения за протести.  

Корабът всеки момент се очаква да напусне пристанището, превозвайки 331 кг плутоний, охраняван от друг кораб.

Японските власти не са коментирали темата, но групировки, противници на ядрените оръжия и материали, са изтъкнали, че ще отнеме два месеца на кораба, за да достигне до ядрено съоръжение в американския щат Южна Каролина.

Представител на японските власти е заявил пред "Франс прес", че ядреният материал ще бъде унищожен в САЩ.

Плутоният породи безпокойство сред антиядрени активисти и съседни страни, при положение че Япония има ноу-хау за производството на ядрено оръжие – дори след като тя твърдо реши да не произвежда.

Пратката идва в навечерието на срещата на върха за ядрената сигурност във Вашингтон в края на месеца и има цел да подчертае ангажимента на двете страни към неразпространението на ядрено оръжие.

Но антиядрени активисти осъдиха пратката с плутоний като "опасно отвличане на вниманието" от това, което те заявиха, че е далеч по-голям запас от около 10 тона плутоний в страната.

Япония традиционно силно разчиташе на ядрената технология за своите енергийни нужди, въпреки че ядрената катастрофа във Фукушима през март 2011 г. доведе до затварянето на всички ядрени реактори в страната, като досега са пуснати отново само няколко.