Необмислено изказване на японския министър на правосъдието Минору Янагида коства поста му. Той подаде оставка, след като беше критикуван за мнението си, че работата му не представлява никакво затруднение, съобщи БиБиСи.

Янагида е заявил пред избиратели, че да бъдеш министър на правосъдието е лесно. По думите му е необходимо да се помнят само две фрази, всяка от които може да се използва в парламента всеки път, когато се говори от трибуната. Двете изречения са: „Няма да коментирам индивидуални случай" и „Действията ми са съобразени със закона и наличните доказателства".

Малко след това си изказване Янагида беше нападнат с критики, предимно от страна на опозицията, която настоя за оттеглянето му. Самият министър заяви, че съжалява за думите си и те са били необмислени.

Извинявам се на обществото заради думите си. Направих грешка и мисля, че е най-добре да се оттегля от поста, заяви Янагида на пресконференция в Токио, след което подаде и оставката си.

БиБиСи посочва, че тя се случва на фона на продължаващата несигурност на кабинета на премиера Наото Кан. Рейтингът на правителството се понижи драстично през последните месеци и в момента обществената подкрепа за министър-председателя е под 30 процента.