Японският министър на олимпийските игри Йошитака Сакурада се извини публично заради три минути закъснение за парламентарна среща, съобщава БиБиСи.

Депутатите от опозицията заявиха, че закъснението му е показало неуважение към кабинета и бойкотира заседанието на бюджетната комисия за пет часа в знак на протест.

Те са силно критични към Сакурада след поредица от гафове. Миналата седмица той коментира, че се е разочаровал, след като олимпийската плувкиня Рикако Айки е диагностицирана с левкемия. "Тя е потенциален златен медалист в Токио 2020, спортист, за който имаме големи очаквания. Наистина съм разочарован", коментира той, преди също да бъде принуден да се извини.

През 2016 г. той е подложен на критики за определение на така наречените "комфортни жени", принудени да предоставят сексуални услуги на японските войски като "професионални проститутки".

Миналата година Сакурада, който е и министър по киберсигурност, заяви, че никога не е използвал компютър, добавяйки, че винаги е делегирал работата на подчинените си.

В проучване на въпроса дали Сакурада е подходящ за работата си, 65% от анкетираните са заявили, че не е, а 13% отговарят положително, според данни, публикувани от "Асахи Симбун".

Сакурада е назначен през октомври миналата година. Неговите задължения включват и наблюдение на подготовката за киберзащита на Олимпийските игри 2020 в Токио.

Железопътна компания в Япония се извини за 20-секундно подраняване

Железопътна компания в Япония се извини за 20-секундно подраняване

Влакът се движил между Токио и Цукуба