Японският император Нарухито и императрица Масако ще посетят Великобритания в края на юни и ще прекарат три дни като гости на крал Чарлз III, потвърди Бъкингамският дворец.

Кралската двойка трябва да пристигне на 22 юни, но ще прекара първите три дни в частни ангажименти, преди да започне официалното държавно посещение, което ще продължи от 25 до 27 юни, уточни АФП.

64-годишният Нарухито ще се срещне с Чарлз и съпругата му кралица Камила, както и с по-големия син и наследник на монарха принц Уилям и други британски кралски особи в рамките на първото японско държавно посещение в Обединеното кралство от повече от две десетилетия.

Говорител на двореца заяви, че програмата е била "леко адаптирана" заради предстоящите парламентарни избори на 4 юли, без да навлиза в точни подробности.

Гостуващите държавни глави обикновено провеждат разговори с министър-председателя и лидера на опозицията или се обръщат към депутатите в парламента.

Но парламентът е разпуснат и в него няма депутати, а правителството - както министрите, така и държавните служители - са в предизборен период, с ограничения за това какво могат да правят.

Натоварената програма включва церемония на почетния караул, шествие с карета в Бъкингамския дворец, посещения на музеи и на института "Франсис Крик", център за биомедицински изследвания в Лондон.

На 25 юни кралят ще даде държавен банкет в Бъкингамския дворец в чест на императора и императрицата, като речите ще бъдат произнесени от двамата монарси.

На третия ден от държавното посещение императорът ще отиде и в замъка Уиндзор западно от Лондон, за да положи венец на гроба на кралица Елизабет II, на чието държавно погребение той и императрицата присъстваха през септември 2022 г. при последното си посещение в Обединеното кралство.

Японската кралска двойка рядко ходи на държавни визити и постепенно предприема повече пътувания, след като ги ограничи по време на пандемията Covid-19.

Това ще бъде второто официално държавно посещение на императора след възкачването му на престола през 2019 г., след посещението в Индонезия миналата година.

Покойната кралица, която е на престола от 1952 г., е била домакин на две японски държавни посещения по време на своето управление: на император Хирохито през 1971 г. и на най-големия му син император Акихито - бащата на Нарухито - през 1998 г.

Във вторник японският министър-председател Фумио Кишида заяви, че кралските семейства споделят "традиционни лични отношения".

"Убеден съм, че посещението ще затвърди приятелството и добрата воля на двете страни... и изпитвам огромно удоволствие заедно с народа на Япония", каза той в изявление.

Държавните визити обикновено включват традиционни церемонии и помпозност, както и посещения на лидери в областта на промишлеността и търговията с цел затвърждаване на културните, дипломатическите и икономическите отношения.