Премиерът на Япония заяви пред парламента, че ще увеличи усилията си да възстанови търговията с лов на китове, въпреки че преди няколко месеца съд на ООН реши, че Токио трябва да спре убийствата на китове в Антарктика, съобщава "Франс прес".

Припомняме, на 31 март Международният съд на ООН нареди на Япония да прекрати ежегодния лов на китове в Антарктика, подчертавайки, че програмата е с търговска цел, прикрита като научна.

Решението на съда включва Япония да прекрати издадените и издаваните лицензи във връзка с изследователската програма JARPA II.

Съгласявайки се с Австралия, която подведе Япония под съдебна отговорност през 2010 година с цел прекратяване на лова на китове в Южния океан, базираният в Хага съд обяви, че „гарантираните от Япония специални разрешителни не са за целите на научно изследване".

Искам да се стремим към възобновяване на търговския китолов чрез провеждане на изследване в тази област с цел получаване на научни данни, необходими за управление на ресурсите, свързани с китовете, каза Абе пред парламентарна комисия.

За тази цел ще положа повече усилия, за да се получи разбиране от международната общност.

Той изрази съжаление, че не се разбира тази част от японската култура.

Докато Норвегия и Исландия прекратиха програмите си за лов на китове през 1986 година във връзка с мораториума на Международната комисия по лова на китове, Япония твърди, че програмата е научна. Токио е обвиняван, че използва правни вратички в забраната за лов на китове от 1986 година, които позволяват да се събира научна информация.

Австралия смята, че от 1988 година Япония е убила повече от 10 хиляди кита с тази програма.