Японска група от експерти, съветващи премиера Фумио Кишида относно планираното повишаване на разходите по отбраната, препоръча цялата нация да поеме финансовата тежест и предупреди да не се разчита на държавни облигации, съобщи "Ройтерс".

Препоръките в документа, публикуван във вторник, дойдоха, докато администрацията на Кишида обмисля как да плати обещаните от него разходите, за да се противопостави нарастващата заплаха за сигурността от съседен Китай.

Ако правителството повиши данъците, той ще трябва да реши дали да увеличи ставките за бизнеса или да поиска от гражданите да плащат чрез по-високи данъци върху доходите или по друг начин.

Японският премиер предупреди, че инвазията в Украйна може да бъде повторена в Източна Азия

Японският премиер предупреди, че инвазията в Украйна може да бъде повторена в Източна Азия

Кишида иска силно сътрудничеството между страните, споделящи универсални ценности

Припомняме, че не за първи път Япония предупреждава за последиците от напрежението в региона, като сред проблемните държави там е и Северна Корея.

В същото време обаче Кишида се сблъска с нисък рейтинг и редица скандали. 

Министърът на правосъдието на Япония подаде оставка през ноември заради неуместен коментар за смъртното наказание. В края на октомври министърът на икономическото съживяване на Япония също се оттегли от поста след нарастващи критики за неспособността му да обясни напълно връзките си с Църквата на обединението, известна повече като църквата на Муун, която според критиците е подобна на култ.