йеменКоалиция от йеменски опозиционни групировки представи план за справяне с политическата криза в страната, като основна точка в него е оставка на президента Али Абдула Салех до края на годината, предаде АП.

Говорителят на опозицията Мохамед ал-Сабри обясни, че планът, който включва пет точки за мирно прехвърляне на властта е стигнал до държавния глава чрез религиозни водачи в сряда и сега чакат отговор от негова страна.

В продължение на седмици Йемен (най-бедната арабска страна - бел.ред) беше разтърсван от ежедневни улични протести срещу правителството на Салех. Те са част от вълната на арабско недоволство, коствало постовете на авторитарните президенти на Тунис и Египет.

Самият Салех предложи да слезе от политическата сцена след изборите през 2013г., но предложението му не беше одобрено от опозицията. Не беше постигнато и съгласие за формиране на правителство на националното единство.

Ал-Сабри не даде подробна информация как точно президентът ще отстъпи властта си след 32г. начело на Йемен и заяви, че очаква и неговото предложение. Салех трябва да представи ясна програма, която да следва до оттеглянето си, категорични са от опозицията. Самият Салех подчерта пред религиозните лидери, че решението за оттеглянето му трябва да бъде само негово собствено, но и на народа.

Мохамед ал-Сабри допълни, че политическите му съратници настояват за разследване на смъртните случаи по време на демонстрации и за гаранции за бъдещи мирни протести.

Междувременно студентите от университета в Санаа, който е едно от огнищата на недоволство срещу президента, призоваха армията и силите за сигурност да откажат участие във всякакви операции срещу демонстрантите.