Международният валутен фонд може да отдели на Украйна кредит в размер на до 14 милиарда долара за финансова стабилизация.

Това съобщи днес министър-председателят Юлия Тимошенко.

"Днес се получи информация от МВФ, в която се казва, че е готов да разгледа от 3 до 14 милиарда долара специален кредит за стабилизацията на финансовата ситуация в Украйна", казва Тимошенко, цитирана от Интерфакс.

Тимошенко обаче не пропуска да отбележи, че е „изключително сложно да се проведат такива преговори на фона на провеждането на извънредни парламентарни избори" и посочва, че ако Украйна иска да получи тези средства, трябва да отложи изборите.

Днес Международния валутен фонд проведе извънредна мисия в Украйна. Целта на експертите бе съвместно с експерти на правителството да изработят мерки за минимализация на последствията от световната финансова криза.

Припомняме, управляващата коалиция в Украйна се разпадна след гласуване на промени в конституцията, които ограничават правомощията на президента.
Втора коалиция не можа да събере необходимото парламентарно мнозинство и президента Юшченко издаде указ, с който постанови провеждане на извънредни парламентарни избори.

Премиерът Юлия Тимошенко не веднъж призова Юшченко да отмени указа и да се върне към коалицията. Един от аргументите й бе, че в държавния бюджет за избори не са предвидени средства.
Въпреки това днес Върховната Рада гласува извънредни средства за организацията на гласуването.