Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди американския президент Доналд Тръмп за изтеглянето на САЩ от споразумението за климата от Париж.

"Аз съм трансатлантик, но ако американският президент заяви в следващите часове или дни, че иска да излезе от Парижкото споразумение за климата, тогава е дълг на Европа да каже: "Не, това не работи по този начин", коментира той на мероприятие в Берлин, цитиран от "Политико".

Тръмп изважда САЩ от Парижкото споразумение за климата
Обновена

Тръмп изважда САЩ от Парижкото споразумение за климата

Така САЩ ще се наредят до Сирия и Никарагуа

Споразумението, подкрепено от почти 200 страни, "не е само за бъдещето на европейците, но преди всичко за бъдещето на хората навсякъде по света. 83 страни има опасност да изчезнат от лицето на земята, ако решително не започнем борбата срещу климатичните промени", изтъкна шефът на ЕК.

Тръмп заяви вчера, че ще обяви своето окончателно решение за това дали САЩ ще се откажат от споразумението за климата "много скоро". Представител на Белия дом преди това посочи, че САЩ ще се изтеглят от пакта.

"Законът е закон и всеки трябва да се придържа към него", продължи Юнкер, допълвайки: "Не всичко, което е закон, и не всичко, което е написано в международните договори, е фалшиви новини. Трябва да се придържате към това."