Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоя, че е "напълно неприемливо" да се свързва председателят на Европейския съвет Доналд Туск с тираните Йосиф Сталин и Адолф Хитлер, както е било направено от полската държавна телевизия, съобщава "Ройтерс".

Туск, който е бивш полски премиер и основен опонент на дяснопопулистката партия "Право и справедливост", която сега управлява в най-голямата източноевропейска държава, изнесе дълга реч в полската столица Варшава през миналата седмица, като разкритикува остро правителството.

Той настоя управляващите евроскептици да престанат да се подиграват с върховенството на закона и конституцията на Полша на фона на спекулациите, че той възнамерява да се завърне в полската политика след края на мандата му като председател на Европейския съвет в края на ноември.

Държавната полска телевизия, която беше поставена на "къса каишка", след като "Право и справедливост" дойде на власт в края на 2015 г., реагира с клип, опитващ се да дискредитира Туск като политик, който преследва германските, а не полските национални интереси.

До снимката на Туск са монтирани тези на Сталин и Хитлер, като тук трябва да се припомни, че през 1939 г. оглавяваните от тях СССР и нацистка Германия нахлуха в Полша. Бруталната им окупация по време на Втората световна война отне живота на милиони хора.