Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че споразумението за миграцията, постигнато от две от партиите в управляващата коалиция в Германия, изглежда е в съответствие със законите на Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

"Не съм го проучил подробно, но на пръв поглед, а аз поисках от правните служби да го разгледат, струва ми се, че е в съответствие със закона", изтъкна Юнкер по време на пресконференция в кулоарите на Европейския парламент в Страсбург.

Брюксел проверява сделката за мигрантите в Германия

Брюксел проверява сделката за мигрантите в Германия

Малко вероятно е ЕК да се обяви срещу сделката

Снощи германският канцлер Ангела Меркел предотврати правителствена криза, сключвайки споразумение с коалиционните си партньори от Християнсоциалния съюз (ХСС). Споразумението обаче трябва да бъде одобрено и от Германската социалдемократическа партия, която е част от управляващата голяма коалиция. Очаква се по-късно днес социалистите да обявят решението си.

Съгласно договореностите между Меркел и вътрешния министър Хорст Зеехофер, който е и лидер на ХСС, Германия ще трябва да сключи споразумения с други страни членки на ЕС за връщане на мигранти, които вече са регистрирани на тяхна територия.