Европейският съюз трябва да демонстрира своята потенциална сила като световен играч, след като САЩ при управлението на президента Доналд Тръмп се отдръпват от международния си ангажимент. Това настоя председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, цитиран от "Ройтерс".

В ежегодната си реч "За състоянието на съюза" пред Европейския парламент в Страсбург, Юнкер изтъкна, че когато е обединен, Европейският съюз е сила, с която светът трябва да се съобразява.

Юнкер поиска разбиване доминацията на щатския долар на световните пазари
Обновена

Юнкер поиска разбиване доминацията на щатския долар на световните пазари

Това са само част от предложенията на Комисията, представени от Жан-Клод Юнкер на ежегодната реч

Изявлението е част от по-широк стремеж от страна на ЕС Европа да играе по-сериозна роля на международната сцена. Юнкер подчерта, че Европа трябва да бъде "все по-суверенен играч" в международните отношения.

"Когато Европа говори като една, ние можем да наложим нашата позиция на другите", изтъкна шефът на ЕК.

Докато ЕС все още ближе рани от предстоящото излизане на Великобритания от Общността, засилващият се национализъм навсякъде и споровете относно имиграцията и демократичните ценности с десни източноевропейски лидери като унгарския премиер Виктор Орбан, Юнкер настоя, че Общността е по-единна, отколкото може да изглежда и може да използва това, за да оформя света по свой собствен вкус.

Юнкер е в последната годината от мандата си, като през следващата година европейците ще избират нов състав на Европейския парламент. Бившият премиер на Люксембург отбеляза успешния си опит да преговаря с Тръмп на фона на започнатата от него търговска война и подчерта новият интерес от страна на Китай да работи с Брюксел, за да съхрани свободната световна търговия.

Комисията иска да сключи ново търговско споразумение между ЕС и Япония до май догодина, като това е едно от няколкото споразумения, които консолидират ЕС в центъра на мрежа от глобални споразумения за стандарти, след като Тръмп  започна да води политика срещу многостранните задължения и договори.

Юнкер също така обяви началото на нови търговски отношения с Африка. "Африка не се нуждае от благотворителност, а от истинско и балансирано партньорство", коментира Юнкер, предлагайки нов съюз, който ще създаде 10 млн. работни места в Африка в следващите пет години и ще помогне на африкански студенти и изследователи да се включат в програми за обмен в Европа.

ЕС създава гранични въоръжени сили от 10 000 души до 2020-а

ЕС създава гранични въоръжени сили от 10 000 души до 2020-а

Ще имат широки правомощия

Юнкер също така предложи да се укрепи защитата на Европа срещу бедните африканци, които се отправят на север, като се създаде европейска гранична и брегова охрана, изцяло под командването на Брюксел, съставена от 10 000 души, която да помага за възпирането на икономическите мигранти, чието пристигане в Европа подхрани национализма срещу ЕС.

Законодателните предложения на Юнкер ще бъдат разгледани от Европарламента и от страните членки, като някои от тях се притесняват от плана за отмяна на тяхното вето върху някои области от външната политика в опит ЕС да има по-сериозна роля в глобалната дипломация.