Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова новото евроскептично правителство на Италия да бъде третирано с уважение, но настоя италианците да работят по-усилено и да спрат да обвиняват Европейския съюз за проблемите на страната, информира "Франс прес".

"Трябва да покажем уважение към Италия", изтъкна Юнкер в интервю за германската медийна група "Функе".

Първото антиелитистко правителство в Западна Европа положи клетва в Италия

Първото антиелитистко правителство в Западна Европа положи клетва в Италия

Джузепе Конте положи клетва пред президента на Италия

Новото италианско правителство на Италия, сформирано от две антиелитистки и популистки партии, пое властта вчера, обещавайки да сложи край на строгите икономии, вдъхновени от ЕС и да предприеме по-твърда линия към отношенията с Брюксел, особено по отношение на имиграцията и ролята на единната европейска валута еврото.

Юнкер предизвика раздразнение в четвъртък, когато заяви: "Италианците трябва да се грижат за бедните региони в Италия. Това означава повече работа, по-малко корупция, (повече) сериозност."

Италия не трябва да "играе тази игра", а именно - да държи ЕС отговорен, добави той.

Запитан за огромния дълг на Италия и за плана на новото правителство за увеличаване на публичните разходи, Юнкер коментира в интервюто, че "изобщо не подкрепям даването на уроци на Рим".

"Това е, което се случи в твърде голяма степен с (три пъти подпомаганата) Гърция, особено от страна на немскоговорящите страни (от ЕС)", посочи шефът на ЕК.

Германия при управлението на канцлера Ангела Меркел е стриктен изпълнител на фискалните правила на ЕС, настоявайки страните членки да възстановят своите публични финанси, довеждайки ги до балансирани бюджети, включително чрез използването на мащабни орязвания на държавните разходи, ако е необходимо.

По думите на Юнкер, Гърция е пострадала в резултат на този подход, като "достойнството на гръцкия народ беше потъпкано", когато левият премиер Алексис Ципрас дойде на власт през 2015 г.

"Това не трябва да се случва отново в настоящия случай с Италия", настоя той, подчертавайки: "Абсолютно не искам да се намесвам във въпроси на вътрешната италианска политика."

"Италианците имат ясно разбиране за това, което е добро за страната им. Те ще си уредят работите", отбеляза шефът на Европейската комисия.