Президентът Виктор Юшченко изрази увереност, че Украйна ще бъде причислена към Плана за действие за членство. Интервю на Юшченко бе излъчено от румънска телевизия и цитирано украинските медии.

„Аз съм дълбоко убеден, че в алианса няма нито една страна, за която приемането на Украйна да представлява дискомфорт и членството ни няма да работи против организация", коментира Виктор Юшченко днешния отказ от Букурещ.

Оценявайки сътрудничеството между Украйна и НАТО, Юшченко подчерта, че страната му вече е преминала сериозна фаза, включително и интензивен диалог.

„Следващият етап е Плана за действие за членство", категоричен е Виктор Юшченко. Той отново повтори, че евроатлантическият курс на Украйна е „стратегическо стремеж" и е право на "суверен избор на всяка държава".

„Безусловно ние ще преминем по този път и ще сполучим", казва още Юшченко.
 

Той припомня още, че фактически Украйна е единствената страна, която не е член на НАТО, но която има участие във всички миротворчески операции на алианса по целия свят.

Президентът допълва, че изборът на Украйна е направен от гледна точка на националните интереси и този интерес не е настроен против трети страни, в това число и против Русия.
Припомняме, днес на срещата на върха на НАТО в Букурещ на Грузия и Украйна не бяха отправени покани за Плана за действие за членство, но в официални изявления бе посочено, че преговорите ще продължат през декември месец, т.е. до края на годината.
Русия категорично и рязко реагира на възможността Украйна да стане член на отбранителния алианс.