Бели фермери и противникови чернокожи протестиращи в Южна Африка си размениха обиди и заплахи преди съдебно заседание по дело за убийство, което разкрива все още тлеещото расово напрежение 26 години след края на апартейда, съобщава "Ройтерс".

Убийството на Брендън Хорнър, бял мъж, чието тяло беше намерено вързано за стълб във фермата му в провинция Фрийстат, предизвика безредици в началото на този месец и накара президента Сирил Рамафоса да направи изявление, призоваващо южноафриканците да "се противопоставят на опитите... за мобилизиране на общности по расови линии".

Фермерите, които обвиняват правителството, че не ги е защитило от насилствени престъпления, са пристигнали с пикапи преди съдебното заседание в централния град Сенекал за двамата заподозрени убийци на Хорнър.

Фермерите са носели предимно ризи и къси панталони каки, ​​а някои са носели военни облекла и поне един е бил въоръжен. Група на мотоциклети с дълги бради се е движела през Сенекал, търговски град, заобиколен от суха, хълмиста провинция, някои развяващи знамена с кръстове.

"Уморени сме вече от всички фермерски убийства", каза 30-годишният Джефри Маре, търговец на добитък от Делмас, където жена беше удушена преди две седмици.

"Стига вече. Те (правителството) трябва да започнат да дават приоритет на тези престъпления", настоя той.

Радикалните борци за икономическа свобода (EFF), които представляват бедните чернокожи южноафриканци, които се чувстват изоставени от просперитета на страната след апартейда, организираха в центъра на града контрадемонстрация, в която участваха хиляди протестиращи, облечени в червени ризи и барети.

Полицията раздели двете групи с бодлива тел на една улица, но те се прегрупираха и се конфронтираха в друга зона, докато полицейски хеликоптери са кръжели над тях.

Поддръжниците на EFF танцуваха, пееха и размахваха голф бухалки и дървени тояги, докато белите фермери ги гледаха с лошо око.

Въпреки напрежението, няма съобщения за насилие, а по-късно фермерите напуснаха, демонтирайки няколко пътни блокади на EFF и напускайки без конфронтация.

EFF виждат вината за проблемите на Южна Африка в продължаващо задушаване на икономиката от страна на белите.

Няколко автобуса, пълни с привърженици на EFF, са минали покрай фермерите, крещейки през прозореца "убий бура (фермера)", докато са се отправяли към града.

"Ние не се страхуваме от тях. Ще ги вземем в петък. Ще се изправим лице в лице с белите мъже", изтъкна лидерът на EFF Джулиус Малема, цитиран в местната преса тази седмица.

"Тук съм заради белите хора... които се възползват от нас", каза привърженикът на EFF Хая Лангиле.

Напрежението се засилва от правителствения план за отчуждаване на собственост на притежавани от бели земи без обезщетение като част от усилията за отстраняване на икономическите неравенства, които остават много големи четвърт век след края на апартейда.

Приблизително 70% от частните земеделски земи в Южна Африка са собственост на бели, които съставляват по-малко от 9% от населението на страната от 58 млн души.