Южноафриканци призовават Великобритания да върне най-големия диамант в света, известен като Звездата на Африка, който е поставен в кралския скиптър, който крал Чарлз III ще държи при коронацията си тази събота, съобщава "Ройтерс".

Диамантът, който тежи 530 карата, е открит в Южна Африка през 1905 г. и е подарен на британската монархия от колониалното правителство на страната, която по това време е под британско управление.

Сега, на фона на глобална дискусия относно връщането на произведения на изкуството и артефакти, които са били ограбени по колониално време, някои южноафриканци настояват диамантът да бъде върнат.

"Диамантът трябва да дойде в Южна Африка. Той трябва да бъде знак за нашата гордост, нашето наследство и нашата култура", заяви Мотуси Каманга, адвокат и активист в Йоханесбург, който популяризира онлайн петиция, събрала около 8000 подписа за връщането на диаманта.

Рекордните €50 млн. за "Розово наследство"

Рекордните €50 млн. за "Розово наследство"

Търг за диамант

"Мисля, че като цяло африканците започват да осъзнават, че деколонизацията не означава просто да позволим на хората да имат определени свободи, а и да си върнем това, което ни е било отнето".

Официално известен като Кулинан I, диамантът в скиптъра е изрязан от диаманта Кулинан - 3100-каратов камък, добит близо до Претория.

По-малък диамант, изрязан от същия камък и известен като Кулинан II, е поставен на Имперската държавна корона, която се носи от британските монарси при церемониални поводи. Заедно със скиптъра, тя се съхранява заедно с други бижу в Лондонската кула.

Копие на целия диамант Кулинан, който е с размерите на мъжки юмрук, е изложено в Музея на диамантите в Кейптаун.

"Смятам, че той трябва да бъде върнат у дома, защото в крайна сметка те ни го отнеха през потисничеството", посочи Мохамед Абдулахи, жител на Йоханесбург.

Други пък отбелязаха, че не са уверени за това.

"Не мисля, че вече има значение. Нещата се промениха, ние се развиваме", посочи местният жител Дикеценг Нжаджаба.

"Това, което е имало значение за тях в отминалите времена за превъзходство, вече няма значение за нас".

Продадоха на търг най-големия син диамант в света

Продадоха на търг най-големия син диамант в света

Бижуто бе оценено на внушителните 57,5 милиона щатски долара