Президентът на Южна Корея Юн Сук Йел нареди на военните да актуализират своите стратегически и оперативни планове срещу нарастващите ядрени и ракетни заплахи от страна на Северна Корея, съобщава "Ройтерс".

Вашингтон вече предупреди, че може да разположи войски близо до Корейския полуостров, в случай че Пхенян извърши ядрен опит, докато съвместните широкомащабни военни учения на американските и южнокорейските военни сили продължават до септември.

Русия също предупреди за ескалация на напрежението в региона заради съвместните военни учения между Вашингтон и Сеул.

Южна Корея и САЩ започнаха най-мащабните военни учения от години

Южна Корея и САЩ започнаха най-мащабните военни учения от години

На фона на заплахата от Севера

По-рано Северна Корея изстреля две крилати ракети от западното си крайбрежие, след като Южна Корея и САЩ започнаха предварителна подготовка за ученията.

В началото на месеца САЩ, Южна Корея и Япония участваха в съвместно учение за защита от балистични ракети край бреговете на Хавай. Това бяха първите подобни учения от 2017 г. насам, когато отношенията между Сеул и Токио достигнаха най-ниското си ниво от години.

Въпреки че Пхенян не е провеждал ракетен тест от два месеца, той е наблюдаван заради опасения, че се подготвя за евентуален ядрен опит, който ще бъде първият от 2017 г. насам.

Ким Чен-ун: Готови сме на ядрена война със САЩ

Ким Чен-ун: Готови сме на ядрена война със САЩ

Твърда позиция на Северна Корея