Президентът Юн Сук Йол каза, че Южна Корея води преговори със Съединените щати за извършване на съвместни учения с участието на ядрените сили на САЩ за противодействие на ядрените заплахи на Северна Корея.

В интервю за вестник Chosun Ilbo, публикувано в понеделник, Юн каза, че идеята САЩ да предоставят ядрен чадър или разширено възпиране на Южна Корея не е достатъчно, за да успокои южнокорейската общественост.

Интервюто беше публикувано ден, след като държавните медии на Северна Корея съобщиха, че лидерът Ким Чен Ун призова за "експоненциално увеличаване" на ядрения арсенал на страната си, като същевременно нарече Южна Корея "наш несъмнен враг".

Северна Корея изпрати годината с ракетен тест

Северна Корея изпрати годината с ракетен тест

36-то изстрелване от началото на 2022 година

"В миналото концепцията за ядрен чадър беше подготовка срещу Съветския съюз и Китай, преди Северна Корея да разработи ядрени оръжия. Това, което наричаме разширено възпиране, също беше САЩ, които ни казваха да не се тревожим, защото те ще се погрижат за всичко, но сега трудно е да убедим нашите хора само с това", каза той. "Правителството на САЩ също разбира това до известна степен."

За да отговори по-добре на ядрената заплаха от Северна Корея, Сеул се надява да вземе участие в операцията на ядрените сили на САЩ, каза той.

"Сега за ефективно разширено възпиране, ние преговаряме със САЩ относно концепцията за съвместно планиране и съвместни учения по отношение на ядрените способности и САЩ са доста положителни за това", каза Юн.

"Ядрените оръжия принадлежат на САЩ, но планирането, споделянето на информация, ученията и обучението трябва да се извършват съвместно от Южна Корея и САЩ. В смисъл, че Южна Корея и САЩ участват съвместно, това е огромен напредък от предишния концепция за разширено възпиране", добави той.

На въпрос дали дискусиите могат да доведат до южнокорейска версия на ядрено споделяне, Юн изрази своите резерви.

"САЩ се чувстват неудобно от думата споделяне на ядрена енергия", каза той. "Вместо това, ако развием това до концепция, при която Южна Корея и САЩ съвместно извършват не само планиране на операцията на ядрените сили, но и учения, обучение и операции, базирани на споделена информация, това на практика ще бъде ефективна мярка това е също толкова добро, колкото споделянето на ядрена енергия."

За това дали има планове да търси среща на върха със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Юн каза, че няма съмнение.

"Но мисля, че на хората малко им е писнало от срещи на върха, които са само за показ", каза той. "Трябва да започнем с диалог по хуманитарни въпроси и да отворим вратата за контакт и диалог между Юга и Севера. Трябва да определим посока, като проведем определено количество дискусии по дневния ред на двете страни."

Ким чен Ун иска увеличаване на ядрения арсенал

Ким чен Ун иска увеличаване на ядрения арсенал

Счита Южна Корея за безспорен враг

Юн добави, че въпреки че няма причина да се отхвърли среща на върха, такива предварителни дискусии трябва да се проведат, за да се постигне полезен резултат на срещата и да се сподели с нацията и съседните страни.

Припомняме, че КНДР изстреля няколко ракети в последните дни на 2022 година. 

Пхенян възприема военните учения на Юга и САЩ като предизвикателство.