Хиляди южнокорейски учители и служители се събраха в Сеул в събота за повече правна защита от тормоз от страна на родители, нарастващ проблем в страна, известна със своята брутална конкурентна училищна среда.

Демонстрациите през уикенда в столицата бяха предизвикани от смъртта на учителка, която беше открита мъртва в началното си училище през юли, след като според съобщенията е изразила емоционален стрес, причинен от оплаквания от родители, за които се твърди, че са насилници.

Протестиращите учители, които се събират от седмици, казват, че сегашните закони затрудняват упражняването на контрол над класните им стаи и ги оставят на милостта на родители, които лесно могат да ги обвинят в емоционално малтретиране на деца.

Южнокорейските законодатели в момента обсъждат законопроекти, които биха отговорили на някои от исканията на учителите за имунитет срещу искове за насилие над деца. Но някои експерти изразиха загриженост относно потенциалните промени, като казаха, че предложенията могат допълнително да отслабят защитата на децата, които се трудят години наред в свръхконкурентна среда.

В Южна Корея завършването на елитни университети се смята за решаващо за перспективите за кариера и брак.

Според данните на Министерството на образованието и Националната здравноосигурителна служба, предоставени на либералния опозиционен депутат Ким Уони миналата седмица, повече от 820 ученици от начални, средни и гимназиални училища са починали от самоубийство между 2018 г. и 2022 г.

Облечени в черно, хиляди учители и училищен персонал окупираха улица близо до парламента, скандирайки лозунги и издигайки плакати, които гласят: "Оставете на учителите имунитет срещу искове за емоционално малтретиране на деца".

Протестиращите казаха, че повече от 9000 учители са били докладвани от родители за малтретиране на деца през последните осем години.

"Надявам се, че законопроектите, които се обсъждат сега (от законодателите), ще бъдат приети възможно най-скоро, за да осигурят правата на учителите на живот и да дадат възможност на учителите да предоставят добро образование", каза Ан Джи Хе, учител и един от организаторите на протеста.

Съобщава се, че полицията изчисли, че около 20 000 души са излезли на митинга в събота.

На фона на нарастващия гняв на учителите, консервативното правителство на Южна Корея стартира работна група по-рано този месец, за да разработи нови закони, свързани с образованието, които да отразяват мненията на учителите в опит да ги предпазят от обвинения в насилие над деца.

Министерствата на образованието и правосъдието в съвместното си съобщение за пресата обвиниха бившето либерално правителство на Сеул в прилагане на политики, които "прекомерно наблягат на човешките права на децата", което според тях е довело до увеличаване на "неоснователните доклади за малтретиране на деца".