Южна Корея и Китай ще проведат първия си кръг на дипломатически диалог и диалог по сигурността утре. Това обяви южнокорейското външно министерство, цитирано от "Ройтерс".

Разговорите ще бъдат в съответствие със споразумението между двете страни, сключено миналия месец, и ще са ръководени от заместник външния министър на Южна Корея Ким Хон-кюн и китайския му колега Сун Уейдон, като към тях ще се присъединят високопоставени служители на отбраната от двете страни.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол и китайският премиер Ли Цян се договориха да подновят преговорите за свободна търговия на среща на върха миналия месец в Сеул заедно с Япония.

Китай иска да се сближи с Южна Корея, но без чужда намеса

Китай иска да се сближи с Южна Корея, но без чужда намеса

Южнокорейски външен министър е на първа визита в Пекин от над 6 години

По време на срещата "двете страни планират да обменят мнения по въпроси от взаимен интерес, включително двустранни отношения, въпроси на Корейския полуостров и регионални и международни ситуации", уточниха от министерството.

Разговорите може да съвпаднат с евентуално посещение на руския президент Владимир Путин в Северна Корея, поради което Сеул и Вашингтон предупредиха срещу по-нататъшен военен обмен в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Юн призова Китай и Русия да играят по-голяма роля като постоянен член на Съвета за сигурност, докато Пхенян развива своя ядрен и ракетен капацитет.