Президентът на Украйна Володомир Зеленски, заяви в парламента, позовавайки се на данни от разузнаването, че Северна Корея е започнала да изпраща на Русия не само оръжие, но и жива сила - работници за отбранителни заводи и дори войници.

Представители на Южна Корея и САЩ обаче почти едновременно обявиха, че изучават съобщенията за изпращането на севернокорейски войски в Русия, което означава, че все още не ги смятат за окончателно потвърдени, пише БиБиСи.

Националната разузнавателна служба на Република Корея заяви, че следи отблизо възможността Северна Корея да изпрати войски в помощ на Русия, съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап. "Ние също така си сътрудничим с украинската страна, за да потвърдим фактите", добави отделът.

Министерството на националната отбрана на страната коментира: "Има възможност да бъдат осигурени войски или цивилен персонал, така че ние наблюдаваме това", съобщи Йонхап.

Заместник-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл, който е на посещение в Сеул, също каза, че САЩ все още оценяват надеждността на съобщенията за изпращане на севернокорейски войски в Русия, но се отнасят към тях със загриженост, предава Ройтерс.

Зеленски представи "Плана за победа"  и осъди подкрепата на Северна Корея и Иран за Русия

Зеленски представи "Плана за победа" и осъди подкрепата на Северна Корея и Иран за Русия

Той вижда възможност украинската армия да замени силите на САЩ в Европа в бъдеще

За разлика от подробно документираните доставки на севернокорейски боеприпаси и оръжия за Русия (въпреки че Москва и Пхенян също отричат ​​това), всички доклади за изпращане на севернокорейска работна ръка досега идват предимно от Киев. 

Въпреки това експерти, интервюирани от New York Times, отбелязват, че ако Пхенян наистина е изпратил определен брой военни в Русия, това е в съответствие с неговата практика.

"Това е модел: когато Северна Корея продава оръжия на враждуващи страни, тя изпраща и персонал, не само за да помогне на тези страни да използват оръжия, но и да се бият. Сякаш не им харесва да пропускат възможността да се бият във война и да натрупат опит", цитира Ню Йорк Таймс думите на военния експерт Янг Уук от Института за политически изследвания Асан в Сеул.

Въпреки войнствената реторика, Северна Корея не е била във война от 1953 г. Режимът в Пхенян иска армията му да придобие напреднал боен опит, пише вестникът.