Южна Корея и Съединените щати обявяват план за съвместни военни учения преди април, коментира министърът на отбраната на Южна Корея, цитиран от "Ройтерс".

Попитан кога двете страни ще проведат отложените военни учения, той коментира пред парламента, че с колегата си Джим Матис ще направят съобщение, след края на зимните параолипмийски игри, приключващи на 18 март и преди началото на април. Сеул и Вашингтон се съгласиха да отложат военните си учения след края на олимпиадите.

Южнокорейските и американските военни провеждат военни учения през март и април, които обикновено включват 17 000 американски войници и повече от 300 000 южнокорейци.

Рано е да се говори за промяна в позицията за ядрената програма на КНДР

Рано е да се говори за промяна в позицията за ядрената програма на КНДР

Въпреки контактите по време на Олимпийските игри

Северна Корея осъжда тренировките като подготовка за нахлуване и понякога провежда тестове на ракети или предприема други агресивни действия в отговор.

Пхенян предупреди, че няма да останат бездейни, ако Съединените щати продължават с военните учения с Южна Корея, забавени с цел осигуряване на мирни олимпийски игри. След решението за отлагане, Северна Корея се съгласи да проведе първите официални преговори с Южна Корея за последните две години.

По време на тези разговори Северна Корея се съгласи да изпрати свои спортисти на игрите. Прокрадва се и идеята за съвместно домакинство на зимните азиатски игри през 2021 г. със Северна Корея.

САЩ желаят да разговарят със Северна Корея, уверява Сеул

САЩ желаят да разговарят със Северна Корея, уверява Сеул

По-рано пък севернокорейският вожд Ким Чен-ун призова за диалог с Юга