Южна Корея и САЩ започнаха първото си съвместно военноморско учение от пет години насам на Корейския полуостров, съобщи агенция "Йонхап".

В учението участва ударна група на САЩ, водена от самолетоносача "Роналд Рейгън". Заедно с него в маневрите участват и ракетният крайцер "Чанселърсвил" и разрушителя "Бари". Планира се в учението да участва и американската атомна подводница "Анаполис".

Учението се провежда в момент, когато Сеул и Вашингтон засилват сътрудничеството в областта на сигурността "на фона на постоянните спекулации, че Пхенян може да предприеме провокативни действия като ядрен опит или изстрелване на балистична ракета от подводница".

САЩ изпращат свой самолетоносач на учения в Южна Корея за първи път от 2018 г.

САЩ изпращат свой самолетоносач на учения в Южна Корея за първи път от 2018 г.

Вашингтон иска да "респектира" Северна Корея

По-рано агенцията цитира официален източник, според когото "пристигането на самолетоносача има за цел да демонстрира надеждността на съюза между Южна Корея и САЩ и готовността за възпиране на Северна Корея в нейните ядрени и ракетни заплахи".

На редовната среща на Консултативната група по стратегията за възпиране, проведена във Вашингтон на 16 септември, САЩ и Южна Корея подчертаха, че ще продължат да противодействат на политиката на Северна Корея, като използват всички възможни механизми, включително военни.