Южна Корея тази седмица планира да проведе междуведомствено правителствено заседание относно своята политика за спазването на човешките права в Северна Корея. Те ще бъде опит да се подобрят правата на Севера. Това съобщи в понеделник "Йонхап", като цитира министерството на обединението.

Срещата, която ще бъде председателствана от заместник-министъра на обединението Ким Ки-унг, ще се проведе в петък. На нея ще се обсъдят начините за установяване на основния план на правителството за насърчаване на правата на Севера.

Срещата, втората по рода си тази година, ще включва високопоставени служители от министерствата на обединението, външните работи и правосъдието, каза говорителят на министерството Чо Джун Хун на редовен брифинг за пресата.

С ракетните тестове КНДР си спечели нови санкции от САЩ, Южна Корея и Япония

С ракетните тестове КНДР си спечели нови санкции от САЩ, Южна Корея и Япония

Санкциите са до голяма степен символични

Южна Корея възобнови политическата си среща за човешките права на Пхенян през август за първи път от повече от две години, тъй като администрацията на президента Юн Сук-йол зае проактивна позиция при справянето с проблемите с правата на Севера.

Южна Корея съфинансира проекторезолюция на ООН, осъждаща състоянието на човешките права в Северна Корея тази година, в промяна от сдържания подход в продължение на четири години при предишното либерално правителство на експрезидента Мун Дже-ин.

Припомняме, че това се случва на фона на вълната ракетни тестове, които Пхенян провежда в последните месеци.