Министърът на отбраната на Южна Корея обяви, че неотдавнашният неуточнен тест на Северна Корея на ракетен полигон е бил на ракетен двигател, като това идва на фона на спекулациите, че Северна Корея е направила предварителни стъпки към забранено изстрелване на ракети с голям обсег на действие, съобщава "Асошиейтед прес".

Южнокорейският военен министър Джеон Киеон-ду е заявил по време на посещение в Сидни, че Сеул е изразил "дълбоката си загриженост" във връзка с теста на ракетен двигател и неотдавнашните изстрелвания на балистични ракети в морето от страна на Северна Корея, посочват от кабинета му в Сеул.

Северна Корея провела важен тест на ракетен двигател

Северна Корея провела важен тест на ракетен двигател

Това е поредното изпитание на оръжие преди да изтече наложеният на Вашингтон срок до края на 2019 г.

Това е първата официална външна оценка на това, което Северна Корея нарече "много важен тест" на ракетния си полигон Тончан-ри. От Академията за наука в националната отбрана на Северна Корея изтъкнаха в неделя, че изпитанието щяло да има "важен ефект върху промяната на стратегическото положение" на КНДР.

Джеон Киеон-ду не е уточнил за какво е направен тестът на двигателя, но пришпори Северна Корея да спре "действия, които ескалират военното напрежение".

Много експерти изтъкват, че изпитанието показва, че Северна Корея се готви да изстреля ракета-носител на сателит в прикрит тест на ракетна технология с голям обсег в контекста на колебливата дипломация, предвождана от САЩ, за прекратяване на севернокорейската ядрена криза.

КНДР с важен тест на полигона "Сохае"

КНДР с важен тест на полигона "Сохае"

Не се уточнява какво е тествано

Дипломацията е в застой в продължение на месеци, като Северна Корея притиска САЩ да направят отстъпки до края на годината. Пхенян намекна за отказ от дипломацията и възобновяване на тестовете на ядрени и междуконтинентални балистични ракети, ако САЩ не спазят този краен срок.

Експерти твърдят, че Северна Корея вероятно ще избере изстрелване на сателит, вместо изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, тъй като може да повтори аргумента си, че има суверенно право на мирно космическо развитие и да получи подкрепа от Китай и Русия. Освен това американският президент Доналд Тръмп рекламираше шумно мараториума срещу Северна Корея за междуконтинентални балистични ракети и ядрени изпитания като свое голямо външнополитическо постижение.

През изминалите месеци Северна Корея изстреля ракети с малък обсег и други оръжия от източното си крайбрежие в морето. Южна Корея и части от Япония ще бъдат в обхвата на тези оръжия, които не представляват пряка заплаха за континенталната част на САЩ.

Анализатори твърдят, че балистичните ракети и използваните за изстрелване на сателити ракети споделят подобни тела, двигатели и други технологии. Те изтъкват, че всяко от предишните сателитни изстрелвания на Северна Корея се смята, че е подобрило нейната ракетна технология.