Южнокорейските военни пуснаха в петък видеозапис, който според тях показва как севернокорейска ракета необичайно се върти спираловидно в началото на полета и експлодира, предава "Ройтерс".

Кадри, заснети от термично устройство за наблюдение с южнокорейски фронтови части, показаха снаряд, който излиза извън контрол по неправилна траектория на полет, след което се разпада.

Южнокорейската армия оцени, че "нестабилността по време на полет" е довела до експлозията на ракетата, се казва в изявление в петък, наричайки твърденията на Северна Корея за успех като "измама, преувеличение и прикритие на провал".

Севернокорейските държавни медии казаха, че Пхенян успешно е провел важен тест в сряда, насочен към разработване на ракети, способни да разположат множество бойни глави, твърдение, отхвърлено от Южна Корея.

"Ракетната администрация на Северна Корея използва двигателя на първата степен на балистична ракета със среден обсег на твърдо гориво, за да тества разделянето и насочването на множество бойни глави", твърди официалната новинарска агенция на Северна Корея KCNA.

Южнокорейските военни съобщиха, че са открили признаци на подготовка за изстрелване на ракета рано в сряда и са наблюдавали изстрелването на ракетата.

През април Пхенян заяви, че е тествал нова хиперзвукова ракета на твърдо гориво със среден обсег, част от засилващата се надпревара за следващото поколение ракети с голям обсег, които са трудни за проследяване и прихващане.

Южна Корея не се стреми към собствени ядрени оръжия "засега"

Южна Корея не се стреми към собствени ядрени оръжия "засега"

Това би отслабило основата на кампанията на Сеул да накара Пхенян да се откаже от ядрената си програма