Северна Корея успешно е провела важен тест, насочен към разработване на ракети, носещи множество бойни глави. Това съобщава "Ройтерс", като цитира държавната медия KCNA.

Тестът е бил извършен на 26 юни с помощта на двигател от първа степен, оборудван с балистична ракета със среден и голям обсег на твърдо гориво, се казва в съобщението.

Това се случва само ден, след като армията на Южна Корея съобщи, че Северна Корея вероятно е изстреляла хиперзвукова ракета край източното ѝ крайбрежие, но тя е експлодирала във въздуха.

KCNA каза, че ракетата е успяла да отдели бойни глави, които са били точно насочени към три предварително зададени цели.

"Целта беше да се осигури способността за унищожаване на отделни цели с помощта на множество бойни глави", се казва в съобщението.

КНДР изстреля поредна балистична ракета

КНДР изстреля поредна балистична ракета

До източното крайбрежие на Корейския полуостров

Южна Корея, Съединените щати и Япония осъдиха изстрелването като нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и сериозна заплаха. Те предупредиха срещу допълнителни провокации след срещата на върха миналата седмица между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и руския президент Владимир Путин.

По време на първото посещение на Путин в Северна Корея от 24 години насам двамата лидери подписаха пакт за взаимна отбрана, който Ким похвали като съюз, но президентът на Южна Корея Юн Сук Йол го нарече "анахронизъм".

Напрежението между Севера и Юга нарасна, след като в края на май Пхенян изпрати балони пълни с боклук към Сеул.

Летище Инчеон за кратко затвори пистите си заради балоните на Северна Корея

Летище Инчеон за кратко затвори пистите си заради балоните на Северна Корея

Няколко балона бяха забелязани в и около границите на летището, което е на около 40 километра от севернокорейската граница