Излитанията и кацанията на международното летище на Сеул, Инчеон, в Южна Корея бяха прекъснати в сряда за около три часа преди разсъмване заради изстреляни от Северна Корея балони, пълни с отпадъци, каза говорител на летището, цитиран от "Ройтерс".

Един балон се приземи на асфалта близо до пътнически терминал 2 и трите писти в Инчеон бяха временно затворени, каза говорителят.

Северна Корея изпраща през границата балони, натъпкани с боклук в Южна Корея от края на май, като стотици кацнаха в Южна Корея.

Няколко балона бяха забелязани в и около границите на летището, каза говорителят, добавяйки, че това не е първият път, когато операциите на летището - което е на около 40 километра от севернокорейската граница - са били прекъсвани поради подобни причини.

Прекъсването на вътрешните и международните полети е настъпило между 1:46 и 4:44 сутринта и оттогава пистите са отворени отново, каза Incheon International Airport Corporation.

Обемът на полетите по това време на деня обикновено е малък. FlightRadar24 показа, че през това време осем пристигащи товарни и пътнически полета са били отклонени към летищата Чонгжу или Чеджу-до в Южна Корея, а а един товарен полет на China Cargo от Шанхай е бил отклонен към Янтай, Китай.

Още няколко кацания бяха отложени, а излитанията бяха отложени с няколко часа.

Северна Корея заяви, че балоните са отмъщение за пропагандна кампания на севернокорейски дезертьори и активисти в Юга, които редовно изпращат балони с храна, лекарства, пари и листовки, критикуващи лидерите на Севера.

Южнокорейските военни в сряда съобщиха, че около 100 балона са паднали на земята между вторник и сряда, предимно в столицата Сеул и заобикалящата провинция Кьонги. Повечето носеха само парчета хартия.

Хелоу Кити, паразити и ДНК открити в балоните на Северна Корея

Хелоу Кити, паразити и ДНК открити в балоните на Северна Корея

Северна Корея заяви, че балоните са отмъщение за пропагандна кампания на активисти в Юга