Започна срещата на върха между Южна Корея и африканските държави. Това съобщи корейската информационна агенция Йонхап. Водещата тема на срещата е разширяването на икономическите връзки и сътрудничеството с богатите на ресурси страни.

Корейско-африканската среща на върха събра делегации от 48 африкански държави. На нея присъстваха 25 държавни глави.

Президентът Юн Сук Йол отбеляза, че Южна Корея има за цел да разшири търговията и инвестициите с африканските нации чрез поредица от споразумения. Той също така обеща да подкрепи усилията на Африка за регионална икономическа интеграция чрез Африканската континентална зона за свободна търговия (AfCFTA), стартирана през 2019 г.

За по-нататъшно насърчаване на сътрудничеството с Африка, Южна Корея ще разшири официалната си помощ за развитие до приблизително 10 милиарда долара до 2030 г. и ще осигури експортно финансиране от около 14 милиарда долара, за да помогне на корейските компании да разширят търговията и инвестициите на черния континент.

Юн посочи, че Южна Корея ще работи заедно с африканските нации, за да осигури устойчиви вериги за доставка на минерали и цифрова трансформация и за справяне с проблемите на изменението на климата, продоволствената сигурност и общественото здраве. Ние ще търсим решения за устойчиво сътрудничество за въпроси, пряко свързани с бъдещия растеж, изтъкна той.

Юн също подчерта значението на координацията с африканските нации на глобалната сцена на фона на повишеното напрежение на Корейския полуостров след поредица от провокации на Северна Корея, включително нейната кампания за изпращане на балони с боклук в Южна Корея.

Заедно с нашите приятели в Африка, Южна Корея ще прилага стриктно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и ще работи за опазване на мира на Корейския полуостров и в международната общност, заяви южнокорейският президент.

Южна Корея е избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за мандата 2024-25.

Южна Корея създаде своя космическа агенция

Южна Корея създаде своя космическа агенция

Страната е амбицирана да кацне на Марс до 2045 г.