Южна Корея има амбицията да кацне на Марс до 2045 г. и да похарчи 100 трилиона вона (72 млрд. долара) дотогава за изследване на космоса. Това заяви президентът Юн Сук Йол, цитиран от Ройтерес. Той присъства на церемонията по откриването на първата космическа агенция в страната.

Корейската аерокосмическа администрация (KASA) ще ръководи "космическата икономика" на страната със стотици фирми и предприятия, работещи за катапултиране на Южна Корея в редиците на петте най-големи космически сили в света, посочи той.

По думите му KASA ще постави началото на нова космическа ера чрез култивиране на експерти, като същевременно интензивно подкрепя екосистемата на космическата индустрия и насърчава предизвикателни и иновативни научноизследователски и развойни дейности.

Южна Корея стана седмата страна, която притежава местна космическа ракета-носител и технология за разработване на сателити с изстрелването на ракетата Nuri през май миналата година, която изведе търговски сателит в орбита.

Агенцията има за цел да рационализира политиката и функциите за развитие, споделени между различни правителствени министерства, и ще включи в структурата си института за аерокосмически изследвания, който разработи Nuri и неговите предшественици на космически ракети-носители.

Южна Корея планира поне още три космически изстрелвания до 2027 г. Има и планове да изстреля военни сателити.

И Южна Корея изстреля ракета със сателит в Космоса

И Южна Корея изстреля ракета със сателит в Космоса

Надпревара със северния съсед