Броят на заразените с коронавирус в Южна Корея тази седмица надхвърли 3 000 - за първи път от началото на пандемията, предаде "Йонхап". Страната отчита рекордно висок брой случаи за втори пореден ден - 3 273, сред които и 3 245 локални инфекции.

Общо заразените са 298 402, според Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията (KDCA). Столичният район на Сеул, където живее половината от 52-милионното население на страната, представлява 77 % от общите инфекции. 

Нарастването на ежедневните случаи дойде, когато милиони южнокорейци се завърнаха у дома след Чусеок, корейското есенно тържество, което продължи от понеделник до сряда.

Положителните случаи са над 1000 всеки ден през последните 81 дни на фона на бързото разпространение на Делта варианта в цялата страна.

Здравните власти предупредиха за по-нататъшно увеличение на случаите, тъй като около 1 милион граждани очакваха резултатите от тестовете си за коронавирус в петък след масовото пътуване по време на празника.

Южна Корея ще удължи COVID мерките с 2 седмици

Южна Корея ще удължи COVID мерките с 2 седмици

Мерките са взети от Сеул

Страната регистрира и още седем смъртни случая от COVID-19, увеличавайки броя на починалите до 2441 души. Смъртността е 0,82 процента.

В края на октомври правителството обмисляше постепенно смекчаване на мерките, но се очаква този план да бъде преоценен при сегашните темпове на разпространение на вируса.