Южна Корея в сряда заведе иск за щети в размер на 35 млн. долара срещу Северна Корея. Той е за взривяването на съвместен офис за връзка точно на север от границата им през 2020 г., съобщава АП. 

Делото подчертава възраждането на напрежението между съперниците след пропадането на по-големи ядрени преговори между САЩ и Северна Корея.

Това се случва и на фона на нарастващата загриженост относно ядрените оръжия и ракетните програми на Северна Корея. Южна Корея трябваше да поиска обезщетение до този петък, когато щеше да изтече тригодишната давност за инцидента.

Говорител на Министерството на обединението на Сеул, което се занимава с отношенията със Северна Корея, описа взривяването на сградата от страна на Севера като незаконен и насилствен акт, който нарушава предишни споразумения между страните и "фундаментално накърнява основите на взаимно уважение и доверие".

Няма ясен начин Южна Корея да принуди Северна Корея да плати, ако се установи, че носи отговорност за щети. Делото, първото заведено някога от правителството на Южна Корея срещу правителството на Северна Корея, има за цел да преодолее давността и да запази законното право на Южна Корея на обезщетение.

Северна Корея взриви съвместния офис за връзка с Юга

Северна Корея взриви съвместния офис за връзка с Юга

Часове след като Северът поднови заплахите за военни действия срещу Юга

През юни 2020 г. Северна Корея използва експлозиви, за да взриви построения от Южна Корея офис за връзка в севернокорейския граничен град Кесон, след като критикува неуспеха на Южна Корея да спре севернокорейските дезертьори да летят с антисеверни пропагандни листовки през границата с помощта на балони. Северна Корея затвори офиса през януари 2020 г., тъй като затвори границите си поради опасения от коронавирус, а сградата беше празна по време на детонацията.

Унищожаването на сградата, което беше възприето като оказване на натиск върху Сеул заради изпадналите в безизходица ядрени преговори с Вашингтон, постави сериозна пречка за усилията на тогавашния президент на Южна Корея Мун Дже-ин, либерал, да се ангажира със Севера.

Мун се срещна три пъти със севернокорейския лидер Ким Чен-ун през 2018 г., докато помагаше за организирането на първата среща на върха на Ким с тогавашните САЩ. Президентът Доналд Тръмп през юни същата година. Дипломацията обаче дерайлира след втората среща на върха Ким-Тръмп през февруари 2019 г., на която американците отхвърлиха искането на Северна Корея за значително облекчаване на санкциите в замяна на частична капитулация на нейния ядрен капацитет.

Напрежението се увеличи допълнително през последните месеци, тъй като Ким използва разсейването, създадено от войната на Русия срещу Украйна, за да увеличи тестовете на оръжия, включително изстрелването на около 100 ракети от началото на 2022 г. Ким придружи тестовете с нова ядрена доктрина, която разрешава превантивни удари по съперници в широк набор от сценарии, при които Северът може да сметне, че лидерството му е застрашено.

Настоящият консервативен президент на Южна Корея Юн Сук Йол, който беше наречен "предател" от севернокорейските държавни медии, се отклони от гълъбовата политика на Мун и зае по-твърда позиция спрямо Севера. Юн разшири военното обучение на страната със Съединените щати, като същевременно търси по-силни гаранции от администрацията на Байдън, че Съединените щати бързо и решително ще използват своите ядрени оръжия, за да защитят Южна Корея в случай на ядрена атака на Северна Корея.

Междувременно шпионската агенция на Южна Корея заяви, че е открила признаци, че подкрепяни от правителството на Северна Корея хакери се опитват да откраднат личните данни на хората чрез фишинг уебсайт, имитиращ Naver, най-големият уебсайт в Южна Корея.

Националната разузнавателна служба предупреди интернет потребителите да проверят дали имат достъп до Naver чрез правилния адрес на домейн, naver.com. Агенцията не уточни дали е потвърдила действителни нарушения на данните чрез фалшивия сайт.

Северна Корея не се отказва от шпионския сателит - прави нов опит за изстрелване "скоро"

Северна Корея не се отказва от шпионския сателит - прави нов опит за изстрелване "скоро"

След провала на първия опит