Твърденията на Северна Корея относно успешно изпитание на хиперзвукова ракета тази седмица "изглеждат преувеличени". Това обявиха от Министерството на отбраната на Южна Корея, информира ДПА.

Поставяйки под съмнение заявения обсег и странична маневреност на ракетата, ведомството изтъкна, че е стигнало до заключението, че Пхенян все още не притежава хиперзвукова ракета.

Северна Корея се похвали, че е изпитала хиперзвукова ракета

Северна Корея се похвали, че е изпитала хиперзвукова ракета

Япония потвърди, че Пхенян е извършил тест

По-рано Северна Корея обяви, че е провела успешно второ изпитание на хиперзвукова ракета в рамките на четири месеца. Пхенян твърди, че ракетата, която е била изстреляна в сряда, е извършила странична маневра на над 120 км височина и е поразила цел в Японско море на 700 км от мястото на изстрелване.

Анализ на Южна Корея е стигнал до заключението, че разстоянието е било по-късо и че ракетата е достигнала височина от 50 километра. Според южнокорейското военно министерство тестът не е показал напредък от първото изпитание, проведено през септември.

Служител на ведомството е отбелязал пред агенция "Йонхап", че ракетата може да е била "стандартна балистична ракета", както първоначално е било предположено от Южна Корея и Япония след изстрелването в сряда.

За разлика от това, оръжието, тествано от Северна Корея през септември, е показало характеристики на хиперзвукова плъзгаща се ракета, уточни той.

Резолюции на ООН забраняват на Северна Корея да изпробва ракети, които могат да носят ядрена бойна глава. Хиперзвуковите ракети, които достигат пет пъти скоростта на звука и са трудни за засичане, вероятно биха могли да носят и бойна глава от този вид.

Съветът за сигурност на ООН ще заседава в Ню Йорк в понеделник, за да обсъди последния ракетен тест на Северна Корея, научи ДПА от източници в съвета.