Южна Корея смята, че още е рано да се вярва на заявената от Северна Корея готовност за връщане на масата на шестстранните преговори, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на изявление от правителството на Южна Корея.

Властите в Сеул категорично заявяват, че ще продължат внимателно да следят действията на Севера.

Вчера пратеник на севернокорейските власти при президента на Китай заяви готовността на Пхенян да предприеме "позитивни действия" за гарантиране на мира и стабилността на Корейския полуостров.

Той обаче не е споменал за отказ от ядрената програма на Северна Корея.

"Северна Корея е готова да направи общи усилия с всички страни за разрешаване по подходящ начин на съответните въпроси чрез многостранен диалог и консултации като шестстранните преговори, както и за поддържането на мира и стабилността на полуострова", е заявил пред китайския президент пратеникът на КНДР.

Китай - единственият реален съюзник на Северна Корея, многократно е призовавал Северна Корея да се върне на масата на преговорите, насочени към премахването на ядреното оръжие. В преговорите участват двете Кореи, САЩ, Япония, Русия и Китай, която е домакин. Шестстранните разговори се разпаднаха през 2008 г., когато Северна Корея ги напусна.