Парламентът на Южна Корея прие законопроект за прекратяване на консумацията и продажбата на кучешко месо, съобщава "Ройтерс".

Този ход ще забрани противоречивата вековна практика на фона на нарастващата подкрепа за хуманно отношение към животните.

Консумацията на кучешко месо някога се е смятало за начин за подобряване на издръжливостта през влажното корейско лято. Тя обаче се превърна в рядкост - сега такова месо ядат предимно някои по-възрастни хора - тъй като все повече корейци смятатгледат на кучетата като на домашни любимци и предвид нарастващите критики за умъртвяването на животните.

Активистите твърдят, че повечето кучета биват убивани с ток или чрез обесване, когато са заклани за месо, въпреки че животновъдите и търговците уверяват, че има напредък по отношение на хуманното отношение при умъртвяването.

Южнокорейски фермери се сбиха с полицията на протест за кучешкото месо

Южнокорейски фермери се сбиха с полицията на протест за кучешкото месо

Около 200 южнокорейски фермери на кучета протестираха пред президентството в Сеул

Подкрепата за забраната се засили при президента Юн Сук-йол, любител на животните, който осинови шест кучета и осем котки с първата дама Ким Кеон-хи - също изявен критик на консумацията на кучешко месо.

Предложен от управляващата партия, законопроектът беше приет с преобладаващо мнозинство от 208 гласа "за" и двама въздържали се в еднокамарния парламент, след като двупартийната комисия по земеделие го одобри вчера.

Законът ще влезе в сила след тригодишен гратисен период. Нарушенията ще се наказват с до три години затвор или 30 милиона вона (22 800 долара) глоба.

"Законопроектът ще сложи край на развъждането и убиването на кучета за човешка консумация", заяви Борами Сео от Humane Society International Korea - организация за защита на животните.

Южна Корея забранява консумацията на кучешко месо

Южна Корея забранява консумацията на кучешко месо

Едва 8% от корейците са яли такова месо през последната година

В проучване на базиран в Сеул мозъчен тръст над 94% от респондентите заявяват, че не са яли кучешко месо през изминалата година, а около 93% посочват, че няма да го правят в бъдеще.

Предишните усилия за забрана на кучешкото месо се провалиха заради протестите в сектора. Законопроектът се стреми да осигури компенсация, така че предприятията да могат да се оттеглят от търговията с кучешко месо.

През ноември група от около 200 развъдници на кучета за консумация проведоха митинг близо до президентството с искане законопроектът да бъде отменен.

Министерството на земеделието е изчислило, че към април 2022 г. около 1100 ферми са отглеждали 570 000 кучета, които да снабдят с месо около 1600 ресторанта.