Южна Корея заплаши да отприщи "ад на разрушение" в съседна Северна Корея като отмъщение за всякакви безразсъдни действия, съобщава "Ройтерс".

Изострената реторика идва, след като миналия месец КНДР обяви, че повече няма да спазва военното споразумение между двете страни от 2018 г., целящо да намали напрежението.

Стъпката на Пхенян дойде, след като Южна Корея заяви, че ще спре частично изпълнението на споразумението след изстрелването на шпионски сателит от Севера.

"Северна Корея има само два избора - мир или унищожение", подчерта южнокорейският министър на отбраната Шин Уон-сик.

"Ако Северна Корея предприеме безразсъдни действия, които вредят на мира, очакват ги само адски разрушения", предупреди той.

Южна Корея, САЩ и Япония ще възпират Пхенян

Южна Корея, САЩ и Япония ще възпират Пхенян

Опит за сдържане на ядрените амбиции на Северна Корея

Коментарът, направен по време на среща на висши военни командири, идва по-малко от седмица, след като Шин посети ракетното командване на Юга, което според него ще има за задача "смъртоносно да порази сърцето и главата на врага" в случай на война.

Северна Корея защити своето разработване на ракети и ядрени оръжия като суверенно право, необходимо за противодействие на действията на Съединените щати и техните съюзници.

"Агресията на САЩ и хегемонистичните ходове за укрепване на съюза са основната причина за влошаване на регионалното напрежение", написа вестникът на управляващата партия "Родонг синмун" по повод ученията на САЩ с Австралия и Япония.

На срещата си с командирите Шин очерта стъпките, които армията предприема, за да повиши способностите си.

Те включват изстрелване на собствени сателити, подобряване на благосъстоянието на войниците и "драматично" укрепване на "триосната" отбранителна система на Юга, предназначена да противодейства на военните заплахи на Севера, включително военни планове, които изискват превантивни удари при необходимост.

САЩ, Южна Корея и Япония умуват как да ограничат заплахите на КНДР

САЩ, Южна Корея и Япония умуват как да ограничат заплахите на КНДР

Съветниците по национална сигурност на трите страни се срещат в Сеул

Вчера ресорното министерство поиска увеличение от 4,5% в бюджета за отбрана за следващата година, като целта е да се засили "триосната" система с повече подводници, американски стелт сизтребители F-35A и системи за противоракетна отбрана.

Миналата седмица съветниците по националната сигурност на Съединените щати, Южна Корея и Япония се срещнаха в Сеул и се споразумяха за нови инициативи за отговор на заплахите на Северна Корея в киберпространството - от злоупотреби с криптовалута до космически изстрелвания.

Южна Корея и Съединените щати ще проведат преговори за ядрено възпиране в петък като част от ангажимента на Вашингтон да даде на Сеул повече информация за плановете си в случай на конфликт със Северна Корея.

Тъй като Корейската война от 1950-53 г. завърши с примирие, а не с мирен договор, двете съседни страни на практика остават в състояние на война.

КНДР ще счита намеса в работата на сателитите си за обявяване на война

КНДР ще счита намеса в работата на сателитите си за обявяване на война

Пхенян ще отговори на всяка намеса на Съединените щати в космоса