Южнокорейските военни са разработили план за превантивен масиран удар срещу Северна Корея, който би унищожил севернокорейската столица, ако Пхенян започне да подготвя ядрено нападение. Това съобщава южнокорейската агенция „Йонхап”, позовавайки се на военни източници в Сеул.

Севернокорейските власти в петък потвърдиха, че са провели успешен ядрен опит и изтъкнаха, че вече могат да монтират ядрени бойни глави на балистични ракети. Според южнокорейските военни мощността на взривеното устройство може да е около 10 килотона, което е почти два пъти по-мощна експлозия от тази на ядрения опит през януари. Еспертите също така посочват, че в случай на потвърждение, тези изпитания могат да се превърнат в най-големите в историята на КНДР.  

Напънът за нови санкции след ядрения опит е смехотворен, "кокошини се" Пхенян

Напънът за нови санкции след ядрения опит е смехотворен, "кокошини се" Пхенян

Продължавал да укрепва ядрената си мощ

Всеки район на Пхенян, особено тези, където се намира севернокорейското държавно ръководство, ще бъде напълно унищожен от балистични ракети и снаряди, веднага щом Северна Корея покаже и най-малкия признак за използването на ядрени оръжия. С други думи, столицата на Севера ще се превърне в пепел и ще бъде изтрита от картата”, изтъкнал един от източниците на агенция „Йонхап”.

По данни на друг източник на „Йонхап”, Южна Корея може да използва за тази цел ракети „земя-земя” с обсег 300, 500 и 1000 километра.

Друг източник от военното министерство в Сеул информирал „Йонхап” за наличието на специално военно подразделение, чиято цел била ликвидирането на севернокорейското държавно ръководство и осъществяване на ответни удари срещу тях.

Последният ядрен опит на Северна Корея вече осъдиха Япония, САЩ, Южна Корея и няколко европейски страни. Руският външен министър Сергей Лавров от своя страна заяви, че Москва „е сериозно разтревожена от ядрения опит” на КНДР.