Северна Корея повиши международното напрежение и тревогата заради своя шести и най-голяма ядрен опит в неделя, но гражданите на Южна Корея все повече се съмняват, че комунистическият режим би започнал война. Това показва ново социологическо допитване, цитирано от "Ройтерс".

Проучването на местното разклонение на "Галъп" е установило, че 58 процента от южнокорейците смятат, че няма вероятност Северна Корея да предизвика война, докато 37 процента са посочили, че смятат, че това би могло да се случи.

Тръмп: Войната не е опция за Северна Корея

Тръмп: Войната не е опция за Северна Корея

Ако го използваме в Северна Корея

"Галъп" са започнали подобни проучвания сред южнокорейците още през 1992 г., а процентът на анкетираните сега, които смятат, че Северна Корея не би започнала война, е вторият най-висок оттогава.

В първото допитване през 1992 г. 69 на сто от анкетираните са смятали, че Северна Корея би започнала война, докато само 24 процента са смятали, че не би го сторила.

Социологическото проучване показва също, че южнокорейците са значително по-малко притеснени от евентуална война в сравнение с юни 2007 г., девет месеца след като Северна Корея проведе първия си ядрен опит, през септември 2006 г.

През 2007 г. 51 процента от анкетираните са заявили, че очакват война, докато 45 на сто не са очаквали.

Северна Корея твърди, че трябва да разработва оръжия, за да се самоотбранява срещу агресията на САЩ.

Въпреки ожесточената реторика на Северна Корея, южнокорейците като цяло са спокойни, като живеят живота си без никакви признаци на паника.

Допитването също така е установило, че 60% от анкетираните смятат, че Южна Корея трябва да се въоръжи с ядрени оръжия, докато 35 на сто са изразили несъгласие.