Бивш руски депутат е застрелян посред бял ден в украинската столица Киев. Дългогодишният руски посланик в ООН умира, докато е на работа. Командир на проруските сепаратисти в отцепническата източноукраинска провинция Донбас е взривен в асансьор. Шеф на руска медия е намерен мъртъв в хотелската си стая във Вашингтон.

Какво общо имат всички тези случаи? Те са сред 38 видни руснаци, които са жертви на неразкрити убийства или подозрителни смъртни случаи от началото на 2014 г. според списък, съставен от американската медия USA Today и британския журналист Сара Хърст, която е правила разследвания в Русия.

Списъкът с жертвите съдържа 10 видни критици на руския президент Владимир Путин, седем дипломати, шестима сътрудници на високопоставени брокери на властта в Кремъл, които са били отстранени най-често по обвинения в корупция, и 13 военни или политически лидери, участвали в конфликта в Източна Украйна, включително командири на силите на проруските сепаратисти. Двама от тях вероятно са свързани с досието, в което има твърдения за връзки между сътрудници от предизборния щаб на Доналд Тръмп и представители на Кремъл, съставено от бивш британски шпионин и споделено с ФБР.

Дванадесет са били застреляни, намушкани или пребити до смърт. Шестима са били взривени. Десетима се твърди, че са починали от естествена смърт. Един е починал от мистериозни наранявания на главата, един се е подхлъзнал и си е ударил главата в обществена баня, един е бил обесен в затворническата си килия, а един е починал след пиене на кафе. Причината за шест от смъртните случаи се съобщава като неизвестна.

Путин отдавна не пипа с "кадифени ръкавици" опонентите си. Американският сенатор Патрик Лейхи през март коментира, че Путин "е убивал политическите си опоненти и управлява като авторитарен диктатор".

Лейхи направи коментара си за Путин по време на изслушване в Конгреса, в което е участвал Владимир Кара-Мурза, руски политически активист, който има личен опит с опитите на правителството си да смълчи откритите си критици. 

Кара-Мурза е работил с бившия вицепремиер и противник на Путин - Борис Немцов, преди той да бъде разстрелян в Москва през 2015 г. Кара-Мурза е работил доскоро с руския опозиционер Алексей Навални, който получи нараняване на очите в четвъртък, след като беше атакуван с химикал след освобождаването си от затвора, където лежа 15 дни за организирането на неразрешени протести срещу Путин. 

И все пак списъкът с жертвите - 37 мъже и една жена - предполага, че предполагаемите атаки на Путин срещу критиците му и разобличителите му са по-мащабни и кървави, отколкото беше известно преди това. Той също така повдига нови опасения относно контактите на Путин и негови подчинени, които са имали със сътрудници от предизборния щаб на Тръмп.

Тръмп похвали Путин през март 2016 г. като "силен лидер", а през 2015 г. заяви "аз бих имал добри отношения" с руския държавен глава. На 6 февруари Тръмп защити Путин, когато телевизионният водещ по Fox News Бил О'Райли нарече Путин "убиец". "Има много убийци", отговори Тръмп, добавяйки: "Смятате ли, че нашата страна е толкова невинна?".