Десет бойни дрона "Шахед" - 136 или 131 са били изстреляни по украинска земя тази нощ. Девет от тях са били свалени.

Това докладват в сутрешната си сводка военновъздушните сили на Украйна.

Военновъздушните сили съобщават, че безпилотните самолети са били изстреляни от северна посока, от руската Брянска област през украинските Сумска и Черниговска област.

Не се съобщава къде е "кацнал" десетия дрон, който не е свален.

Вечерта в четвъртък, 30 март 2023 г., в редица украински региони бе обявена въздушна тревога - Киевска, Сумска, Черниговска и Харковска област, както и в самия Киев. Киевската областна военна администрация предупреди за заплахата от нападение с дрон.

В същото време руснаците атакуваха Харков с девет ракети. Регистрирани са шест попадения на ракети. Все още няма точна информация за щетите и дали има жертви. Ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак съобщи, че обстрелът е извършен от Белгородска област.

Въздушна тревога обявена в част от Украйна

Въздушна тревога обявена в част от Украйна

Харков е под обстрел

Украинският генерален щаб съобщава тази сутрин, че за последното денонощие, 400-тния ден на войната, са отблъснати повече от 80 руски атаки.

Бахмут, Белохровка, Авдеедка и Маринка остават в епицентъра на военните действия.

В Бахмут, казва генералният щаб, са отблъснати 22 атаки, а освен това са отблъснати опитите на противника да напредне в района на Орехово-Василевка, северозападно от Бахмут.

Генералният щаб не съобщава за руско настъпление. Руски източници твърдят, че през последното денонощие подразделенията на ЧВК "Вагнер" в Бахмут са успели да напреднат в различни посоки, включително в центъра на града, в близост до пазара и сградата на градския съвет.

Липса на военни и висока престъпност във "Вагнер" - проблеми пред Русия в Украйна

Липса на военни и висока престъпност във "Вагнер" - проблеми пред Русия в Украйна

Поредният анализ на бойните действия на "Института за изследване на войната"