Кандидатът за президент и бивш вицепрезидент на САЩ Джо Байдън нарече американския президент Доналд Тръмп "заплаха за основните ни ценности", докато провежда предизборна кампания в щата Айова.

"Факт е, че тези четири години на Доналд Тръмп ще бъдат разглеждани като отклонение в американската история. Осем години (на Тръмп в президентството) коренно ще променят кои сме ние като нация, как ни възприемат по света", предупреди той.

Тръмп и Байдън премериха сили в Айова

Тръмп и Байдън премериха сили в Айова

Ключов щат за вота в САЩ

Байдън атакува търговската политика на Тръмп, заявявайки, че той "не разбира основите" на икономиката и не разбира, че "американският народ плаща неговите мита" в търговския спор с Китай.

Той подчерта, че Пекин е "сериозно предизвикателство за нас, а в някои области и истинска заплаха", и че САЩ "трябва да са твърди с Китай", но че действията на президента "само изострят предизвикателството".

Ако бъде избран, ветеранът демократ обеща по-справедлива данъчна система и "икономика, която възнаграждава работата". Той също така се зарече, че ще предприеме действия в областта на климатичните промени, като се инвестира в иновации в областта на чистата енергия, следващото поколение биогорива, чиста енергийна инфраструктура и нулеви нетни парникови емисии до 2050 година.