Президентът на Иран Хасан Рохани заяви в сряда, че резултатът от изборите в САЩ не е важен за страната, а това, следващият президент във Вашингтон да спазва международните договори и закони, съобщава "Ройтерс".

"За Техеран са важни политиките на следващата администрация на САЩ, а не кой ще спечели изборите в САЩ", каза Рохани по време на телевизионно заседание на кабинета.

Демократичният претендент Джо Байдън обеща да се присъедини към ядрената сделка на Иран от 2015 г., ако Иран се приведе в съответствие с нея.

Президентът Доналд Тръмп се отказа от сделката през 2018 г. и отново наложи санкции, които удариха сериозно иранската икономика. Като отмъщение Иран постепенно намали спазването на условията по сделката.

"Искаме да бъдем уважавани, без да подлежим на санкции (от Съединените щати). Без значение кой ще спечели изборите в САЩ ... За нас политиката и принципите са важни", каза Рохани.

Тръмп заяви, че иска да сключи нова сделка с Техеран, която да засегне ракетната програма на Иран и подкрепата за регионалните пълномощници в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен.

Иран отхвърли всякакви преговори, освен ако Вашингтон първо не се върне към споразумението.

Иран привика посланика на Швейцария за "безпочвените" твърдения на САЩ за изборите

Иран привика посланика на Швейцария за "безпочвените" твърдения на САЩ за изборите

Твърденията били "изфабрикувани и нескопосани"