Иранското външно министерство обяви, че е привикало посланика на Швейцария заради "безпочвените" твърдения на САЩ, че Техеран е предприел действия, за да повлияе на общественото мнение преди американските президентски избори, съобщава "Франс прес".

Американските власти "предложиха безпочвено твърдение в навечерието на изборите в страната, за да придвижат напред своя недемократичен и предварително дефиниран сценарий чрез прехвърляне на вината", настоя говорителят на иранското външно ведомство.

Той нарече обвиненията "изфабрикувани и нескопосани" и повтори позицията на Иран, че той не подкрепя нито един конкретен кандидат на изборите през 2020 г.

"Не е пресилено предположение, че дизайнерите на такива детски сценарии се опитват да объркат общественото мнение и да предизвикат подозрителни провокации в навечерието на изборите", допълни говорителят. 

Посолството на Швейцария в Техеран се занимава с интересите на САЩ в Иран, след като отношенията между двете страни бяха прекъснати след Ислямската революция от 1979 г.

Русия и Иран са се намесили в президентските избори в САЩ

Русия и Иран са се намесили в президентските избори в САЩ

Тези данни могат да бъдат използвани от чуждестранни участници

Вчера САЩ обвиниха Иран, че изпраща "фалшиви" имейли до американците, "имащи за цел да сплашат избирателите, да подстрекават социални вълнения и да навредят на президента Тръмп".

Според директора на националното разузнаване на САЩ Джон Ратклиф Иран също така е разпространил видеоклип, който инсинуира, че хората могат да изпращат подправени бюлетини, включително извън САЩ.

Говорителят на иранското външно ведомство призова Вашингтон да "прекрати безсмислената проекция за вината, безпочвените обвинения и фабрикуването на подозрителни сценарии и да се опита да действа като нормална държава".

Напрежението между двете правителства рязко се повиши от 2018 г. насам, когато Тръмп едностранно извади САЩ от историческото ядрено споразумение с Иран и възстанови тежките санкции.

Посланикът на Иран в ООН Алиреза Мирюсефи нарече твърденията "още един сценарий за подкопаване на доверието на гласоподавателите" в САЩ.

Той призова САЩ да "прекратят своите злонамерени и опасни обвинения срещу Иран", отбелязвайки, че светът бил видял "собствените отчаяни опити на Вашингтон да постави под въпрос резултата от собствените си избори на най-високо ниво".